Nieuwsarchief 2012

 

Foto uitreiking award leukste dagje uit 2012 aan Madurodam

MADURODAM LEUKSTE DAGJE UIT

Madurodam heeft tijdens de afgelopen winterperiode het park grondig aangepakt.  Het bezoek liep in de daarvoor liggende jaren met circa 50% terug. Uit onderzoek bleek dat de gasten nog onvoldoende konden worden geboeid met alleen maar kijken naar miniaturen. Om de negatieve bezoekersspiraal een halt toe te roepen is besloten het park om te bouwen en een aantal interactieve onderdelen toe te voegen. 

Om dat te kunnen doen moest het park voor het eerst in haar 60-jarige geschiedenis ruim zes maanden worden gesloten. Nu het zomerseizoen is afgelopen blijkt dat de ingreep verdienstelijk is geweest: Meer bezoekers wisten weer de weg naar Madurodam te vinden.

 

Behalve de ToerNed-prijs “Leukste dagje uit 2012” werd ook de Pleisureworld Award voor het meest innovatieve product uitgereikt. Deze prijs ging voor de derde keer naar Yalp. Zij kregen uit handen van Reinoud van Assendelft de Coningh de award voor hun "music-hangout Fono”

 

 

Logo van demografisch analyse-instrument Dr. Krimp

MEETINSTRUMENT DEMOGRAFISCHE GEVOLGEN

Het Huis voor de Sport in Limburg heeft al in een vroeg stadium gesignaleerd dat de bevolkingskrimp grote gevolgen heeft voor de sport (link naar factsheet krimp, september 2012 (opent als pdf)). Bevolkingskrimp heeft niet alleen consequenties voor de verenigingen, maar ook voor gemeentes bij de ontwikkeling en exploitaties van sportvoorzieningen.

Door middel van samenwerking of fusie heeft een aantal Limburgse verenigingen de krimp tot een kans gemaakt. Samen met de gemeentes hebben gefuseerde verenigingen nieuwe, aantrekkelijke en toekomstgerichte sportaccommodaties ontwikkeld. Dat lijkt een financieel ingrijpende stap, maar voor de plaatselijke overheden heeft dit als voordeel dat inefficiënte verouderde sportvoorzieningen kunnen worden gesloten.  Daarnaast dwingt het ook gemeentes om over de eigen grenzen te kijken en samenwerking met buurgemeentes aan te gaan.  Met name sportvoorzieningen met een grotere actieradius, zoals atletiekbanen, honkbalvoorzieningen, turnzalen of zwembaden zijn uitermate geschikt om vanuit een intergemeentelijk perspectief te gaan ontwikkelen.

Het Huis van de Sport  heeft ter ondersteuning van de Limburgse verenigingen een instrument ontwikkeld, waarmee de consequenties van demografische ontwikkelingen op langere termijn in beeld kunnen worden gebracht: Dr. Krimp is een pilot online diagnosemiddel, dat naast krimp, ook de ontgroening en vergrijzing analyseert. De meting is gebaseerd op de Limburgse demografische ontwikkelingen. Daardoor is deze tool nog niet te gebruiken in andere provincies.  De gezamenlijke provinciale Sportservicebureaus hebben afgesproken dat het instrument binnenkort ook zal worden aangeboden in de andere provincies.

 

 

 

Foto winters tafereel Europapark, met de koepel van de achtbaan Eurosat

WEER MEER BEZOEKERS EUROPAPARK

Europapark sluit het zomerseizoen af met een bezoekers- en omzetrecord. Medio oktober kon de 4 miljoenste bezoeker worden verwelkomt. Het aandeel vanuit de Beneluxlanden steeg ook. Er is zelfs sprake van een verdubbeling van bezoekers uit Nederland, België en Luxemburg. Er komen nu meer dat 100.000 bezoekers uit deze landen.


De stijging van Nederlandstalige bezoekers heeft ertoe geleid dat het park in het Zwarte Woud het komend zomerseizoen voor het eerst een Nederlandstalige parkgids uitbrengt.
De positieve bezoekontwikkeling komt trouwens niet uit de lucht vallen. Europapark heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd. Zo werd dit jaar de houten achtbaan Wodan geopend. En in juli werd het resort met het vijfde hotel Bell Rock uitgebreid.Ook voor 2013 staan er weer nieuwigheden op het programma. Het sprookjesbos zal worden uitgebreid met sprookjes van Raponsje, Doornroosje, Hans en Grietje en Assepoester. Voor 2014 is overigens weer een nieuwe achtbaan aangekondigd, waarmee het park de twaalfde coaster aan haar arsenaal toevoegt.

 

 

 

 

 

Logo Nationale Netwerklunch

NATIONALE NETWERKLUNCH

2012

Maandag 26 november wordt voor de derde achtereenvolgende keer de nationale netwerklunch gehouden. Voor dit evenement hebben zich zo’n 300 bedrijven die werkzaam zijn in de leisure branche ingeschreven. De lunch wordt omlijst met een aantal presentaties, waaronder Annemarie de Groot, sectormanager horeca en recreatie van de Rabobank Nederland en Robert Visser, directeur van Center Parcs/Pierre et Vacances. Daarnaast wordt de Pleisureworld Award uitgereikt voor het meest innovatie product. Ook de winnaar van de ToerNed Award, voor het “Leukste Dagje Uit 2012” wordt bekend gemaakt.

 

Behalve Annemarie de Groot van Rabobank Nederland en Robert Visser van Center Parcs/Pierre et Vacances, zal ook Koos Hendriks een presentatie verzorgen. Hij zal ingaan op de verdere ontwikkelingen van Snowworld. Zo is ‘s werelds grootste overdekte wintersportcomplex in Landgraaf begin dit jaar uitgebreid met een alpine coaster, een adventure trail en zes ziplines. Tot slot vertelt Ville Aarresuo, park development manager van het eerste Angry Birds attractiepark, samen met Tero Ylinenpää, executive vice president van Lappset Finland, alles over hun succesformule door de thematisering van Angry Birds.

De lunch zal gelijktijdig plaatsvinden met de recreatievakbeurs in de evenementenhal Gorinchem.

 

Belevingsspecialist is bij de Nationale Netwerklunch 2012 aanwezig.

 

 

 

 

Logo expertisecentrum zwemonderwijs

EXPERTISECENTRUM ZWEMONDERWIJS START

Donderdag 25 oktober is het expertisecentrum zwemonderwijs officieel van start gegaan. Deze aftrap was een onderdeel van het voorprogramma van de opening van de sporthogeschool van Fontys in Eindhoven. Het expertisecentrum is het beoogd landelijk kennisplatform voor het zwemonderwijs in Nederland. Dat juist bij de opening van de sporthogeschool dit centrum van start ging is geen toeval. De ontwikkeling van het kenniscentrum zal worden gestuurd vanuit deze hogeschool, in samenwerking met de gemeente Eindhoven. Daarbij neemt de hogeschool een centrale en verbindende rol in.

 

Het expertisecentrum zwemonderwijs gaat onder andere onderzoek doen naar de pedagogische en didactische toepassingen. Het streven is brede en praktische kennis en inzichten te verzamelen. Dat moet leiden tot innovatie op het gebied van leren zwemmen en daarmee uiteindelijk tot structurele kwaliteitsverbeteringen. Die kwaliteitsverbeteringen worden bereikt door de opgedane kennis uit te wisselen met externe partijen en partners. Fontys Hogeschool werkt hierbij samen met het Mulierinstituut, het Nationaal Platform Zwembaden-NRZ, Innosport, de gemeente Eindhoven en het nationaal zwemcentrum de Tongelreep.

 

 

 

Artist impression van het 50-meter sportbad Sportboulevard Dordrecht

ZWEMBADCONGRES OVER BELEVEN

Op 14 en 15 november vindt het jaarlijkse zwembadcongres plaats. De organisatie van dit congres is in handen van de Vereniging Sport en Gemeenten, in samenwerking met het Sportbedrijf Deventer. Het thema van de tweedaagse is dit jaar “beleving en samenwerking, op zoek naar nieuwe verdienmodellen voor uw zwembad”.

 

Het congres wordt ingeleid door onder andere trendwatcher Herman Konings en Thomas Thijssen, lector experience in hospitality & leisure bij Saxion Kenniscentrum Hospitality BusinessSaxion Hogeschool.

 

Het is een trend in zwembadland om exploitaties vooral te sturen op kostenbeheersing en exploitatiemodellen. Daardoor is het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen op de achtergrond gebleven.  De bedoeling van dit zwembadcongres is om de deelnemers te laten nadenken over kansen in de markt.
Meer informatie over het congres is te vinden op de website van de vereniging sport en gemeenten.

Belevingsspecialist is op uitnodiging van Adviesbureau Synarchis aanwezig om te ondersteunen bij de ateliers.

 

 

 

Logo recreatie vakbeurs

RECREATIE VAKBEURS HARDENBERG

Dinsdag 6 november start de Recreatie Vakbeurs in het Overijsselse Hardenberg. Zes samenwerkende bedrijven, werkzaam in de recreatie/leisure, presenteren hun activiteiten en diensten tijdens deze driedaagse beurs. Veel van die aangeboden cursussen en opleidingen zijn erkend door het sociaal fonds recreatie. In veel gevallen betekent dit dat een belangrijk deel van de kosten voor de SFR aangesloten bedrijven wordt vergoed.

 

Tijdens de beurs kunt u op een ongedwongen manier kennis maken met vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven van AltijdRecreatie. Het aanbod van de zes bedrijven is zeer ruim. Zo worden cursussen op het gebied van animatie, sociale veiligheid voor medewerkers en gasten, groenbeheer, zwembadbeheer en –onderwijs, bedrijfshulpverlening en eerste hulp aangeboden.  Daarnaast verzorgen de bedrijven gedurende de openstellingsuren van de beurs (tussen 13.00 en 21.00 uur) beurtelings korte presentaties. 
U treft de gezamenlijke bedrijven van AltijdRecreatie aan op stand 209.

 

Overigens is ook Belevingsspecialist aanwezig. Op de stand van Let Us Train You kunt in kennis maken met de mogelijkheden van exploitatiebegeleiding en het ontwikkelen van belevingsconcepten.

 

 

 

Foto winters beeld van Archeon

WINTEROPENSTELLING ARCHEON

Het Archeon is tijdens de kerstvakantie van 23 december tot en met 8 januari open. Naast de mogelijkheid de 43 boerderijen en hutten uit onder andere de prehistorie te bezoeken, bestaat ook de mogelijkheid om te schaatsen. Daartoe legt het park een overdekte kunstijsbaan aan, waardoor de kwaliteit van het ijs niet weersafhankelijk is. Ook een familieshow en een afsluitende fakkeloptocht maken deel uit van de winteropenstelling. Informatie over de winteropenstelling van Archeon is te vinden op de website

 Foto frontaanzicht Graaf Huyn College in Geleen

GRAAF HUYN COLLEGE REIKT GHC-AWARD UIT

Vrijdag 11 mei vindt in Geleen de 15de zitting plaats van de uitreiking van de GHC-Award. Deze award wordt uitgereikt aan een leerling die zich op een bepaalde manier onderscheidt. Daartoe worden de gebieden sport, cultuur, kunst of wetenschap gehanteerd. Behalve een award krijgt de winnende leerling ook een geldbedrag, waarmee de Michiel Foundation materiële belemmeringen wilt wegnemen om de immateriële ontwikkeling van iemand te bevorderen. Zo zou bijvoorbeeld een stage in het buitenland kunnen worden gefinancierd.
De uitreiking van de GHC-Award wordt omlijst met een presentatie van een oud-leerling van het Graaf Huyn College of van de voormalige scholen die nu dit college vormen. Het doel hiervan is de huidige leerlingen in contact te brengen met oud-leerlingen om een bron van inspiratie te zijn.

 

Het Geleense Graaf Huyn College is in 2000 ontstaan door een fusie van scholengemeenschap Sint Michiel, scholengemeenschap Albert Schweitzer, scholengemeenschap Den Bosco en MAVO Sint Anna. Hierdoor is een moderne campus ontstaan, waar zo’n 2.300 leerlingen onderwijs volgen aan VMBO, HAVO, atheneum en gymnasium. Met name Sint Michiel en het Albert Schweitzer hebben een rijk sportief verleden, dat tot op de dag van vandaag zijn sporen trekt. In juni 2011 ontving het HandbalTalentCentrum van het Graaf Huyn College de officiële certificering van het Nederlandse Handbal Verbond, waardoor het college zich HandbalSchool mag noemen.
In 1997 zag de Michiel Foundation het levenslicht. De stichting, opgericht door oud-leerling Frank van Buren, stelt zich ten doel "iets blijvends voor de school te doen met een repeterend karakter". De toen in gang gezette traditie is op de nieuwe scholengemeenschap voortgezet. Inmiddels heeft het Graaf Huyn College een Alumnivereniging, die op vrijdag 11 mei de eerste bijeenkomst houdt. Het programma staat deze dag in het teken van talent. In de vroege middag wordt door een aantal oud-leerlingen gastlessen verzorgd aan HAVO 4- en atheneum 5-leerlingen. Om 14.00 uur staat een lezing van Tweede Kamerlid en oud staatssecretaris Frans Timmermans op het programma, waarna om 15.00 uur de GHC-Award zal worden uitgereikt.

 

Belevingsspecialist zal tijdens deze dag twee gastlessen verzorgen over imagineering en de toegevoegde waarde van beleving aan producenten en diensten.

  

Foto kermisattractie break-dance in Dordrecht

FAMILIAIRE DORDTSE ZOMERKERMIS

Van zaterdag 16 tot en met zondag 24 juni vindt in Dordrecht de jaarlijkse zomerkermis plaats. Qua omvang behoort deze kermis, met circa 40 deelnemende zaken, tot de middelgrote kermissen van Nederland. Ondanks de beperkte omvang is dit negendaags evenement één van de betere kermissen in Nederland. De Dordtse kermismeesters Ruud de Dreu en Chris Hoogerwaard bewaken dat het gezinskarakter van de kermis in hun stad overeind blijft. Dat betekent dat het attractieaanbod evenwichtig op deze doelgroep is afgestemd. Het geheel wordt omlijst met een afwisselend randprogramma.

Het dit jaar letterlijk en figuurlijk in het oog springende attractie is het Diamond Wheel. Met 55 meter is dit het grootste reizende reuzenrad op Nederlandse bodem. De totaal witte aankleding van het rad geeft het een sjieke uitstraling. Doordat de gondels helemaal zijn gesloten is het rad bij uitstek geschikt om met het hele gezin een rit mee te maken. En andere opvallende nieuwkomer is de Flying Jump. Deze attractie is juist weer geschikt voor kermisliefhebbers met een sterke maag. Deze fraai gekleurde zaak heeft acht armen die ronddraaien en snel op en neer kunnen bewegen. Gelijker tijd kunnen de tweepersoon gondels helemaal om hun as draaien, zodat het altijd een verrassing is welke richting de inzittenden worden opgeslingerd. Maar voor wie meer van het kijken houdt wordt traditiegetrouw een poffertjessalon opgebouwd.
Ook het randprogramma ziet er dit jaar veelbelovend uit. Verrassend nieuws kwam 30 april uit de hoek van Radio 100% NL, die op maandag 18 juni met de Radio 100% NL – Formido Zomertour de Dordtse kermis aandoet. Naast spelletjes met het publiek zijn er optredens van Colin Banks, Judith, Quincy en Tim Douwsma. Het randprogramma voorziet elke dag in extra activiteiten op en rond de kermis. Zo wordt er ook dit jaar weer een scooter verloot, is er de traditionele kindermiddag op woensdag en zal het promotieteam het winkelend publiek met een gadget en kortingsbonnen uitnodigen voor de Dordtse zomerkermis. Het totale programma zal binnenkort bekend worden gemaakt op de site van de Zomerkermis Dordrecht.

 

Belevingsspecialist begeleidt onder andere de redactionele en fototechnische invulling van kermisdordrecht.nl.

 

 

Foto van kind dat speelt in een boomhut

AVONTUURLIJK SPELEN IN ECHT

Bij het begin van de meivakantie, op zaterdag 28 april, opent het Avonturenpark Valdeludo haar poorten. Waar in de recreatiesector relatief veel initiatieven zijn die worden overdekt, is het Avonturenpark in het Limburgse Echt juist weer in de openlucht gebouwd. De totale oppervlakte van het terrein bedraagt ruim 12.000 m2. Met het park richten de initiatiefnemers zich naast de individuele (gezins)bezoekers, ook op de markt van schoolreisjes en kinderfeestjes. In Valdeludo staat ontdekkend spelen centraal.
Overigens zijn de intiatiefnemers geen onbekenden in de recreatiemarkt. Het Avonturenpark is een zusterbedrijf van de evenementenlocatie All in Echt, aan de Bandertlaan in Echt. Het avonturenpark is aan de achterzijde van dit pand gesitueerd.

Avonturenpark Valdeludo is ingedeeld in drie themagebieden. Het onderdeel “zelf op avontuur” omvat het spelen met vlotten, huttenbouw in het bos, boomhutten en een klim- en klauterpad. Bij “spanning en snelheid” kunnen kinderen onder andere op een quad skelterbaan racen en klimmen naar de top van de 8½ meter hoge klimtoren, die wordt omringd door een speelrivier. Bijzonder in dit gebied is ook de kabelbaan die dubbel is uitgevoerd, waardoor de jeugdige bezoekers elkaar in snelheid kunnen uitdagen.  Ook aan de zeer jonge kinderen is gedacht. Zo maken een grote zandbak met speeltoestellen, een tractorparcours en een zandbak met graafmachines onderdeel uit van dit speelgebied. Een rustig onderdeel is de mogelijkheid de kinderboerderij te bezoeken. De ouders en begeleiders kunnen de activiteiten bekijken vanaf het terras met laagdrempelige horeca.

Logo van Avonturenpark Valdeludo


Hoewel in het park kant- en klare speeltoestellen staan opgesteld, worden de kinderen door de manier van inrichten juist zelf uitgedaagd om op ontdekking en avontuur te gaan. Er valt veel zelf te doen in het Limburgse Avonturenpark. Zo mogen ze zelf boomhutten bouwen en de waterstroom in de rivier beïnvloeden door dammen te bouwen.

Met dit concept willen de initiatiefnemers een gat opvullen tussen de traditionele speeltuin en de relatief dure attractieparken.  De entreeprijzen voor het Avonturenpark bedragen € 6,50 voor kinderen tot 18 jaar en € 5,00 boven de 18 jaar. Kinderen tot 2 jaar hebben gratis toegang. Ook voor het parkeren worden geen kosten in rekening gebracht.

 

 

 

Foto van training wedstrijdzwemmers

VERLIES VAN 30 FULLTIME BANEN ZWEMBADEN

Met een daling met 12.500 zwemleerlingen is het aantal zwemlesgroepen structureel met circa 1.000 afgenomen. Bij deze berekening wordt uitgaande van een gemiddelde bezetting van 12 leerlingen per groep. Uitgaande van gemiddeld 50 contacturen voor een opleiding voor het zwem-ABC betekent dit een verlies van 50.000 zwemlesuren.  Daarmee gaan circa 30 fulltime banen in het zwemonderwijs verloren. In deze berekening zijn uitsluitend de effecten voor de particuliere zwemlessen meegenomen.


Ook bij het schoolzwemmen zal de afname van het aantal basisschoolleerlingen merkbaar zijn. Uitgaande van het gegeven dat 80% van de gemeenten schoolzwemmen verzorgt betekent dit dat daarmee nog circa 10 fulltime banen extra verloren gaan
.

 

 

 

Plaatje met de analyse van de schoolslagcombinatie

ZWEMVAARDIGHEID STUDENTEN VER ONDER DE MAAT

Afgelopen weken werden testdagen gehouden voor toelating aan een MBO-opleiding sport en bewegen. Aan deze selectierondes werd deelgenomen door jongeren in de leeftijd van 16 tot 22 jaar. Van het onderdeel zwemmen zijn de uitslagen van 133 geteste studenten geanalyseerd. Die geven een verontrustend beeld te zien. Wanneer de studenten zouden hebben moeten afzwemmen voor het A-diploma van de NPZ-NRZ, zou 46% niet hebben kunnen voldoen aan  de hiervoor geldende norm.
Van de  133 studenten hadden 9 geen zwemdiploma. Daarvan zijn er 7 op veiligheidsgronden niet toegelaten tot de zwemtest.  Saillant detail is dat het verzorgingsgebied van de MBO-opleiding een regio omvat waar veel gemeenten het schoolzwemmen op het programma hebben staan.

 

De studenten werden getoetst op zes onderdelen: De vier basiszwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borst- en rugcrawl), onderwater zwemmen en 30 seconden watertrappen met verzwaring. Bij een perfecte uitvoering van een zwemtechniek konden de deelnemers het maximale aantal punten scoren. Bij twee of meer technische fouten werd de zwemtechniek met een onvoldoende beoordeeld. Voor het onderwater zwemmen moesten de studenten minimaal 10 meter afleggen.
Bij de schoolslag scoorden 50% van de deelnemers twee of meer technische fouten, terwijl dat bij de enkelvoudige rugslag zelfs 54% was. Opvallend veel deelnemers maakten bij de schoolslag een foutieve combinatie met armen en benen. Daarnaast ontbrak bij velen het efficiënt uitvoeren van de beentechniek. Het ontbreken van een goede beenstuwing was ook een veelvoorkomende fout bij de enkelvoudige rugslag, naast een veel gesignaleerde instabiele rugligging.
De borst- en rugcrawl worden nog slechter beheerst, met respectievelijk 63,5% en 70,6% onvoldoende uitvoering. Veel gemaakte fouten waren het niet beheersen van de ademhaling, het niet continue uitvoeren van crawltechnieken en het toepassen van verkeerde beentechnieken.
Ruim 44% van de geteste studenten kwam bij het onderwater zwemmen binnen de 10 meter weer boven water. Van alle studenten behaalden 10,3% de volledige afstand over 15 meter.
Het onderdeel 30 seconden watertrappen met verzwaring (armen helemaal boven water)  werd beheerst door 57% en kwam daarmee als best scorende onderdeel uit de bus.
Uiteindelijk bleek nauwelijks 10% van alle deelnemers één of meerdere zwemtechnieken foutloos te kunnen uitvoeren. Daarbij werd bij de schoolslag het beste gescoord (10,3%), gevolgd door de borstcrawl (9,5%), de enkelvoudige rugslag (7,1%)en rugcrawl (4%). Een overzicht van alle cijfers treft u hier aan (pdf).

 

 

Promotieplaatje houten achtbaan Wodan in Europapark

EUROPAPARK BOUWT HOUTEN COASTER

Europapark neemt op 31 maart Wodan Timbur Coaster in gebruik. Deze voor het park 11de achtbaan is de eerste houten versie en wordt ruim 1.000 meter lang. Het hoogste punt ligt op 35 meter. Voor de bouw is het Amerikaanse bedrijf Great Coasters International verantwoordelijk. Dit bedrijf bouwde in Nederland eerder Troy in Toverland en de dualcoaster Joris en de Draak in de Efteling. Afgelopen week vond na een jaar bouwtijd de eerste testrit plaats. Europapark plaatste op haar sociale media hiervan een film.
Wat ooit in 1975 begon als demonstratiepark voor attractiefabrikant MACK Rides groeit inmiddels gestaag uit tot één van de beste attractieparken ter wereld.

 

Behalve in attracties investeert Europapark dit jaar ook weer fors in verblijfsaccommodatie. Met hotel “Bell Rock”, dat  vanaf 11 juli voor gasten ter beschikking staat, voegt het park het vijfde themahotel aan haar arsenaal toe. Dit hotel, gelegen pal naast het park, omvat 189 familiekamers en 35 verschillende themasuites in een maritieme sfeer. Naast de gebruikelijke restaurants heeft het hotel ook een zwembad van 300 m2 en een waterspeelplaats voor de kinderen.  De uitbreiding van verblijfsaccommodatie in het Zwarte Woud gelegen Rust, de locatie van Europapark, is geen overbodige luxe. Mede door de opening van de nieuwe coaster zal het park dit jaar naar verwachting een kleine 5 miljoen gasten kunnen verwelkomen.  
Wie veronderstelt dat door de elf achtbanen Europapark een typisch thrillpark is heeft het mis. Door de fraaie thematisering van de attracties, de enorme afwisseling in aanbod voor zowel heel jong als oud en het grote aanbod in hoogstaande shows, maakt het park tot een typisch familiepark. De entourage in het park kan worden beschreven als veilig en ontspannen. Doordat het park meer dan 100 attracties heeft is het vrijwel niet meer mogelijk alles in één dag te doen. Dat versterkt de behoefte aan meerdaags verblijf en bijbehorende verblijfsaccommodaties.

Foto van deel van oranje reddingsboei

ALTIJDRECREATIE VERZORGT WORKSHOPS

Zes samenwerkende opleiders in de leisure en sport verzorgen in de maand april een drietal workshoprondes. Het doel van deze workshops is bedrijven kennis te laten maken met de vele mogelijkheden die de bedrijven op het gebied van opleiding, training en begeleiding kunnen bieden. Daarnaast biedt het de deelnemers de mogelijkheid op een informele wijze kennis te maken met de mensen achter AltijdRecreatie.

 

De workshops worden gehouden op dinsdag 17 april (Zwolle), woensdag 18 april (Eindhoven) en woensdag 25 april in Zwijndrecht. In de ochtend en de middag worden telkens drie workshops aangeboden. De thema’s die aan de orde komen zijn:
- Wegwijs in sociale zekerheid
- Interculturele conflicthantering
- Een commercieel gastvriendelijke medewerker maakt het verschil
- Presenteren van jezelf en je werk
- Hydro Medical Fit
- Beleven is een toegevoegde betekenis geven voor uw gasten
Meer informatie over locaties en aanmelden is mogelijk via de website AltijdRecreatie.nl. Daar treft u onder andere deze folder aan. Voor bedrijven die zijn aangesloten bij het Sociaal Fonds Recreatie is de subsidieregeling voor deze workshops van toepassing.

 

Foto van blije baby in zwemband

GEVAAR BABYZWEMMEN RELATIEF GERING

Door de Belgische Hogegezondheidsraad wordt zwemmen voor kinderen tot 12 maanden ontraden. Volgens de berichten die ook in de Nederlandse media worden overgenomen, zou het chloor een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de jonge kinderen.

 

Het onderzoek wordt door de Belgische Hogegezondheidsraad overigens zelf al gerelativeerd. Men erkent dat het zwemmen met kleine kinderen ook voordelen heeft, maar dat onder bijzondere omstandigheden de nadelen groter kunnen zijn.
Zo wordt in Nederland al onderkend dat het op jonge leeftijd zwemmen nauwelijks bijdraagt aan de ontwikkeling van coördinatie van ledematen. Bij ouder- en kindzwemmen in de Nederlandse zwembaden staat dit immers niet centraal. Daarnaast kent Nederland de WHVBZ, waarop ook wordt gehandhaafd. Dat betekent dat – in tegenstelling tot België - voor publiek toegankelijke zwembaden systematisch worden gecontroleerd en geïnspecteerd. Met name bij dit laatste aspect zit een essentieel verschil. Ook de Belgische Gezondheidsraad onderkent trouwens dat er geen relatie is aan te tonen tussen zwemmen en het veroorzaken van astma en andere  aandoeningen.

Het bericht, alsmede het onderzoek van de Belgische Hogegezondheidsraad is op deze pagina te downloaden.

 

Plattegrond van waterpark Noahs'Ark in de USA

GROOTSTE WATERPARK USA OVERGENOMEN

Palace Entertainment, een onderdeel van de Parque Reunidos Group, kondigde 2 maart aan dat zij het  grootste waterpark Noahs’Ark in Wisconsin USA overneemt. De Parque Reunidos Group opereert wereldwijd en is ook in Europa nauw verbonden met onder andere attractie- en waterparken.

 

Tot de Parque Reunidos Group behoren onder andere Bobbejaanland en Warner Bros Park in Madrid tot de keten. De Amerikaanse tak, Palace Entertainment, is met 32 water- en familieparken één van de meest toonaangevende bedrijven in de leisure. Jaarlijks ontvangen zij 13 miljoen gasten.
Noah’s Park beschikt over ruim 50 waterattracties. Het waterpark  omvat 30 waterslides, 2 golfslagbaden, 2 lazy rivers en een 4D-cinema. Daarnaast bevat het 28 hectare grote terrein ook twee hotels met 300 kamers. Dit jaar zal het park nog worden uitgebreid met een nieuwe waterslide onder de naam “Quadzilla” en wordt gebouwd door ProSlide.

 

 

Bron: Palace Entertainment

 

Foto van Duits aanduidingsbord van kinderspeelplaats (Kinderspielplatz)

Duitsland: 75% van de kinderspeelplaatsen vertoont gebreken

Gisteren publiceerde TÜV Rheinland de resultaten van een onderzoek in 10 Duitse steden naar de staat van kinderspeelplaatsen. In onder andere Aken, Düsseldorf en Keulen werden de speelplekken onderzocht. De uitkomst was bedroevend: 75% van de 50 onderzochte plekken hadden mankementen.  Daarvan werd ruim 50% bestempeld als gevaarlijk voor kinderen en daardoor onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk maakt. Een woordvoerder van de TÜV gaf aan dat de resultaten van het onderzoek representatief zijn voor geheel Duitsland.

 

Bij meerdere speelplaatsen voldeed de valbeveiliging onder klim- en glijtoestellen niet meer. Daarnaast constateerde het Duitse keuringsinstituut slecht gezekerde of zelfs slecht bevestigde speeltoestellen. Ook de constructie van de toestellen liet soms te wensen over. Bij één klimtoestel waren de treden op een zodanige afstand van elkaar bevestigd dat een klein lichaam er doorheen zou kunnen, maar het hoofd van een kind niet.
In veel gevallen kunnen de geconstateerde gebreken relatief eenvoudig goedkoop worden opgelost. Het gaat dus vooral om het hebben van structurele aandacht en zorg voor de kinderspeelplaatsen en is het minder een kwestie van geld.
Samen met het “Deutschen Kinderhilfswerk” en frisdrankenfabrikant Fanta is door de TÜV een project ontwikkeld om tot renovatie van de speelplaatsen over te kunnen gaan. Eigenaren kunnen financieel worden ondersteund.

 

Bron: wdr.de

 

 

Foto van houtengolfbrekers op strand

ZES OPLEIDERS IN DE RECREATIE GAAN SAMENWERKEN

Zes bedrijven, werkzaam in de vrijetijds- en sportsector en met erkenning van het sociaal fonds recreatie, hebben de handen in elkaar geslagen. Door samen te werken streven zij er naar om door ervaringen uit te wisselen, de kwaliteit van de aangeboden cursussen te verhogen en optimaal af te stemmen op uw wensen.

 

Het is bijzonder dat bedrijven die elkaars concurrent zijn hebben besloten tot een intense samenwerking. Zij zijn echter tot de conclusie gekomen dat door de samenwerking en onderlinge uitwisseling de kwaliteit van de aangeboden cursussen en trainingen kan worden verhoogd.

Ter introductie van de samenwerking worden in de maand april drie workshopdagen gehouden. Tijdens deze workshopdagen presenteert elk bedrijf zich met een workshop, waarbij de zes aangeboden thema's verschillend zijn. De workshops zijn gericht op de bedrijven in de leisure (zoals campings) en sport (zoals zwembaden).
Informatie over de samenwerking en de workshopdagen is te vinden op de website van AltijdRecreatie, de naam waaronder de zes SFR-bedrijven elkaars activiteiten promoten. Naast de website zal ook door middel van een flyer aandacht worden gevestigd op de nieuwe samenwerking en de hieruit voortvloeiende activiteiten.

Foto van ANWB aanduidingsbord camping

VEEL RECREATIEBEDRIJVEN IN DE PROBLEMEN

De afgelopen jaren hebben veel recreatiebedrijven, ondanks de crisis, nog behoorlijk geïnvesteerd. Dit heeft gezorgd dat het aanbod concurrerend bleef, maar deze kosten moeten ook weer worden terugverdiend", aldus Leon Jobse van ZKA.


Hoewel op dit moment nog niet veel bedrijven in de problemen zijn gekomen, is de verwachting van ZKA consultants & planners in de leisure dat dat de komende vijf jaren wel gaat veranderen.

 

Bron: Pretwerk.nl